понедельник, 21 марта 2011 г.

Маніпуляції

Ще одна стаття, написана рік назад. Актуальності не поменшало =).

Найцікавішим розділом психології, напевно, є маніпуляції. Дана стаття не покликана дати повну відповідь що це таке і як їх застосовувати, а тільки для відкриття такого механізму тим, хто про нього не знає. Надіюсь, прочитання дасть відповіді на деякі питання і поставить ще більше нових.
Спробую підтвердити справедливість попередньої статті (про пам"ять) і відтворити ще дещо з курсу, що довелось опрацювати:
Маніпуляція - це непомітний вплив на людину, який змушує її виконати дії, невластиві їй і такі, яких вона "без нашої допомоги" не зробила б за жодних обставин.
Маніпуляції поділяються на маніпуляції масами і маніпуляції окремими людьми.
Насьогодні найпоширенішим засобом масових маніпуляцій є ЗМІ, а маніпуляторами - політики. Хоча, їх вплив напевно далеко не найсильніший і застосовувані маніпуляційні технології не досконалі. Про сильніші впливи говорити щось конкретне важко. Ніхто з тих, хто ними володіє, не розкриє таємниць застосування, бо на них тримається величезна влада.
Вся геніальність маніпуляцій полягає в тому, що маніпульована людина повністю переконана в самостійності рішення, яке вона приймає. Тому ми, не підозрюючи про існування таких механізмів впливу, як маніпуляції, практично гарантовано стаєм легкою здобиччю маніпуляторів. Більшість лідерів у всіх галузях життя є чудовими маніпуляторами і їх оточення, часто переважаючи лідера за багатьма ознаками, працює на лідера.
Якщо ми не хочем стати жертвою маніпуляцій, треба принаймні знати про їх існування і вміти виявляти спроби їх застосування. Потрібно сказати, що універсального маніпуляційного механізму не існує і не може існувати. До кожної людини треба знайти свій підхід, її слабкі і сильні сторони і зрозуміти, як їх використати. На жаль (чи на щастя), в університетському курсі не наводились конкретні засоби чи хоч достатня кількість прикладів застосування маніпуляцій. Але їх існує настільки багато, що в принципі описати чи хоч якось їх структуризувати неможливо. Не варто вважати маніпуляції чимось закритим і відомим тільки вибраним. Усі ми їх як застосовуємо (хай і несвідомо), так і піддаємось їм, відрізняємось тільки масштабами.
Існує галузь маніпуляцій - нейлолінгвістичне програмування (НЛП) - абсолютно реальна наука, яка дозволяє здійснювати настільки сильні маніпуляції, що маніпульована людина взагалі не може їм опиратись і виконує будь-яку запрограмовану дію, аж до самогубства, безвідмовно. При цьому між програмуванням і виконанням програми дій може пройти великий час - програму спеціалізовані психологи можуть записати на дуже глибокий рівень психіки, який не забувається і не контролюється свідомістю, запис обходить навіть механізми фільтрації, що опрацьовують всю інформацію від органів чуттів. При цьому запуском програми слугує якась команда, подана в будь-якому вигляді (наперед запрограмованому) (слово, звук, картинка, ...).
Для виявлення маніпуляції в більшості випадків достатньо просто визначити причину дій, які ми збираємось зробити, а також згадавши, яким чином цю причину виявили. Якщо почати регулярно задумуватись над своїми діями таким чином, то з часом дуже скоро станем відрізняти маніпуляції ще на етапі їх застосування до нас. А потім і самі зможем їх використати. єдиний недолік - якщо спроба маніпуляції розкривається, то бажаний результат стає набагато менш імовірним, ніж без маніпуляції взагалі. Тому не варто зловживати чи без підготовки намагатись здійснити щось неймовірно велике.
Що ви зараз робите? І чому? Кому це потрібно і для чого це вам? - відповідь на ці питання може дати набагато більше відповідей, ніж ви очікуєте...

2 комментария:

  1. Дійсно, корисно розібратися з цим. Думаю, можна застосовувати маніпулювання в навчальному процесі. Наприклад, для мотивації студентів.

    ОтветитьУдалить
  2. Спочатку треба навчитись маніпулювати хоча б однією людиною =). А то зразу і все не буває... Так можна тільки гірше зробити

    ОтветитьУдалить